Здравейте,
през м. 09.2023г заприхождавам готова продукция-слънчоглед по действаща към момента пазарна цена. Разликата от набраните разходи по производството отчитам като текуща загуба -   Д-т 123 / К-т 611 още тогава. Слънчогледа е продаден 2024 г. с минимална печалба.
Въпроса ми е: правилно ли съм постъпила 2023 г. и трябва ли да правя някакви допълнителни счетоводни записвания сега?
Това за ТЕЛК-а го написах защото темата е започната така. Ако е взето решение само ДОД да е за сметка на СОЛ то осигуровките в Д-та на с-ка 605 или 493 трябва да се осчетоводяват. Поемам нова  фирма и имам съмнение относно досегашните записвания, затова искам да съм сигурна.
По-скоро ме интересува за чия сметка са здравно осигурителните вноски. За данъка зная че е за сметка на лицето.
Здравейте,
какви са счетоводните записвания при личен труд на СОЛ с ТЕЛК?
Както писах по рано протоколите са за 80-90 % пропаднали площи. Обезщетения има само при 100 %. Дали би било редно на база протоколите да изчислим площта на пропадналите площи и съответно да отнесем съответстващите на тези декари разходи в загуба.
Все още нямаме продажби от тази продукция. Нямаме застраховки.
Здравейте,
във връзка с лошите метеорологични условия и ниските добиви бяха издадени протоколи от ОДЗемеделие за пропаднали площи. Някои от тях са за 80-90 % пропаднали площи с пролетници.
Ако не вземаме предвид тези протоколи себестойността на продукцията е 3 пъти по висока от реалните цени. Какви счетоводни записвания трябва да вземем за разликата от натрупаните разходи, ако заприходим продукцията по пазарни цени в момента?